top of page
  • Фото автораAQS Group

Російське пальне продовжує потрапляти на український ринок

Директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн на брифінгу в Медіацентрі Україна повідомив про те, що пальне російського походження продовжує потрапляти на український ринок.


Куюн: "У травні Кабінет Міністрів прийняв Постанову №1147, якою посилив контроль за документацією на нафтопродукти. Зокрема, там є вимога надавати сертифікат про походження продукту, відповідно цей крок мав свій результат".


Куюн: "Наприклад, у травні постачання дизпального з Туреччини зменшилося на 50%. Але бачимо й інший результат. Постачальники газу і дизелю адаптувалися, вони почали підкладати цілком нормальні зовні сертифікати й, відповідно, знову таки везти в Україну російські продукти".


За даними експерта, ключові українські постачальники, такі як Латвія, Литва й Польща, є великими імпортерами російського скрапленого газу. Окрім цього, також це Туреччина, яка закуповує у РФ близько мільйона тонн дизельного пального щомісяця.


Куюн наголошує на необхідності посилення контролю походження нафтопродуктів. Зокрема, надання повноважень митниці вимагати не лише сертифікат про походження, але й вторинні документи, з яких буде відомо звідки взявся газ в постачальника.


Зараз Міністерство енергетики працює над запровадженням в Україні технічного регламенту на скраплений газ. Це також може стати бар’єром для потрапляння російського пального сумнівної якості (зокрема скрапленого газу) на український ринок.


Нагадаємо, що у травні КМУ доповнив Постанову №1147 з метою заблокувати потрапляння російських нафтопродуктів на український ринок. Зокрема, Постанова передбачає блокування пального невизначеного походження (таке паливо не зможе потрапити в Україну).


0 переглядів0 коментарів

Kommentare


bottom of page